LOW COST in Evul Mediu
In germana Goldbach, în maghiara Verespatak, în latina Alburnus Maior, Rosia Montana este situata in Muntii Apuseni, judetul Alba. Pozitionata in Valea Rosiei si strabatuta de raul Rosia, localitatea are o existenta milenara, fiind cunoscuta inca dinaintea cuceririi Daciei, amintita de Herodot, Plinius,Titus Liviu şi este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea metalelor pretioase din Europa.
Primii despre care se considera ca au exploatat zacamintele aurifere din zona, au fost agatarsii. Acestia au fost urmati de daci, de romani, de austro-ungari, exploatarea aurului din zona fiind oprita in urma nu cu multi ani, in momentul in care exploatarea traditionala s-a dovedit a fi nerentabila.
Foto: salvatiromania.wordpress.com
Situata la o altitudine de aproximativ 800 m, la intrepatrunderea padurii de foioase cu cea de conifere, in valea Rosiei se imbina culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatării îndelungate.
Muntii sunt acoperiti de paduri, pasuni sau fanete dand aspectul specific Muntilor Apuseni. O caracteristica unica a peisajului este prezenta nenumaratelor lacuri artificiale numite „tauri”. Aceste lacuri au fost creeate initial pentru a folosi activităţii miniere, iar astazi folosesc in scopuri de agrement. Exista in aceasta localitate peste 105 tăuri, lacuri sau stavilare (Ţarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.), rezultat al activitatii miniere.
In apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului si Piatra Despicata. Piatra Corbului este situata pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicata se afla între Dealul Carnic si Dealul Cetăţii.
Dealul Cetatii este probabil cea mai importanta marturie istorica, aici putand incă fi observate galeriile si puturile din fostele mine romane. Se afla la aproximativ o jumatate de ora de mers din centrul comunei. Aici s-au găsit 25 de table cerate care atesta existenta milenara a oamenilor in aceste locuri. Cea mai importanta este placa nr. XVIII, singura pe care este trecută data 6 ianuarie 131 d.C. si denumirea de Alburnus Maior. A fost descoperita in anul 1854 si in prezent se afla expusa în Muzeul Mineritului din incinta fostei exploatari miniere. Este şi locul amplasarii cetatii Alburnus Maior.
Cetatea Alburnus Maior se afla pe Dealul Cetatii in apropierea fostelor exploatări romane si a reprezentat punctul de aparare al localitatii si ale exploatarilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinte, morminte, unelte pentru minerit, multe inscriptii in limba greaca si latina si 25 de table de ceară.[5] Majoritatea din descoperirilor arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului.
Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice şi unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraş, şi construcţiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare, numitele „tăuri”.
Rosia Montana se afla la treizeci de kilometri de Pestera Scarisoara si la 35 de Arieseni si este prima localitate din Romania atestata documentar.
Documentare: wikipedia.org
Muntii nostri aur poarta
Valoarea estimata a zacamintelor de metal pretios pe care Rosia Montana Gold Corporation doreste sa puna mana este de patru sute miliarde de euro, iar mai putin de patru miliarde din acestia ar urma sa revina Romaniei, esalonat pe durata efectuarii lucrarilor de exploatare, sub forma de contributii la bugetele locale si centrale, salarii, reecologizarea zonei. Ar mai fi de mentionat ca intr-o tona de minereu aurifer se gasesc sub doua grame de aur pur. Intrebarea fireasca este cate tone de steril cianurat ar ramane in urma exploatarii? Rosia Montana in mod cert ar disparea de pe harta…
Preluare: bl000g.wordpress.com
de ce nu va actualizati site?
actualizam cu informatii de la voi 😉
asa ca… ce informatii noi aveti?