Sări la conţinut

Stiati ca…?

11/08/2009

In minele de aur romane de la Rosia Montana au fost facute descoperiri arheologice dintre cele mai spectaculoase.

CarnicRomanMausoleum
Foto: sacred-sites.org

Intre anii 1786 si 1855 aici au fost gasite celebrele tablite cerate (carti din lemn cerate), descoperiri unice pentru cunoasterea realitatilor din perioada in care au fost create. Tablitele cerate daco-romane dateaza din anii 131-167 e.n., fiind ascunse in galeriile Sf. Ecaterina – Monulesti si Sf. Iosif din masivul Leti, galeria Ohaba – Sf. Simion de pe masivul Carnic si galeria Laurentiu (Boaba) din masivul Igre.
Acestea reprezinta texte de drept civil roman privind contracte de vanzare-cumparare, de imprumut cu dobanda, conventii de asociatie, acte ale colegiilor, dovezi de cheltuieli si preturi etc. S-au gasit 50 de piese, din care jumatate s-au degradat integral ori partial in contact cu atmosfera de la suprafata. S-au pastrat intregi sau partial 25 de „carti din lemn”. Din continutul lor rezulta ca tablitele apartineau minerilor, proprietarilor de mine sau oamenilor de afaceri care activau in mineritul din Muntii Metaliferi.
De exemplu, tablita cerata dacica XVIII, datata 6 februarie 131 e.n., descoperita in anul 1854 in galeria Ohaba – Sf. Simion de pe versantul sudic al masivului Carnic, reprezenta un contract de munca. Din continutul acesteia s-a stabilit pentru prima data ca numele localitatii Rosia Montana era Alburnus Maior. In prezent, aceasta tablita se afla la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, altele fiind raspandite in muzee din toata Europa. Din totalul de 25 tablite cerate pastrate, noua piese au fost realizate la Alburnus Maior, doua la Deusara, o piesa la Kartum si alta la Immenosum Maius, sate, catune, cartiere, din jurul zonei Alburnus. Unii istorici acrediteaza ideea ca aceste tablite sunt chiar actul de nastere a poporului roman.

4 comentarii leave one →
 1. 13/08/2009 12:30 am

  Mă bucur că v-am descoperit blogul. Vă trec în feedreader…

  • 13/08/2009 3:23 am

   Multumim, bucuria este de ambele parti. Am adaugat blogul dumneavoastra ca primul site pe care il propunem de vizitat.

 2. 05/12/2009 9:27 pm

  Şi ăpe blogul meu găsiţi referiri la Roşia Monatană, ca unul care m-am declarat a fi „Roşian” de suflet:
  http://zamfirpop.wordpress.com/?s=ro%C5%9Fia

 3. Victoria N permalink
  20/04/2010 3:05 pm

  heeelp!!! trebuie sa fac un proiect despre rosia montana din pct de vedere al eticii in afaceri…va rog ajutati`ma cu sugestii,materiale,etc..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: