Sări la conţinut

Presa & Blog

Ministerul Culturii vrea ca Roşia Montană să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional vrea ca Roşia Montană să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, a declarat  Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului de resort Kelemen Hunor, în cadrul unei dezbateri organizată la Bucureşti de Fundaţia Soros România.

„Ministerul Culturii analizează acum includerea Roşia Montană pe lista tentativă a României. Modalitatea de includere în patrimoniul mondial este acum analizată de specialiştii ministerului. În acest an vom lua o decizie”, a precizat Csilla Hegedus.

La rândul său, Adrian Gligor, vicepreşedinte de patrimoniu şi dezvoltare durabilă în cadrul Roşia Montană Gold Corporation, a declarat joi, pentru NewsIn, că nu comentează aceste declaraţii. „Noi nu comentăm o iniţiativă a unei autorităţi publice. Credem că e normal ca, atunci când se face evaluarea, să fie consultaţi şi implicaţi în scrierea dosarului şi specialiştii care au efectuat cercetarea de acolo. De exemplu, aceştia nu au fost azi invitaţi la această dezbatere, ceea ce nu e tocmai ok”, a precizat Gligor.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania interesată de exploatarea resurselor minerale din zonă, a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba. Până în prezent, compania canadiană Gabriel Resources, acţionarul majoritar al RMGC, a investit în România peste 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană, potrivit companiei.

realitatea.net – 18.02.2010

Rosia Montana

Intre a fi si a nu fi… Rosia Montana

Este greu de crezut ca acum, sa spunem, 10 ani, cineva, cu exceptia pasionatilor de istorie, ar fi pomenit de Rosia Montana mai mult decat ca loc de descoperire a tripticelor, celebrele placute cerate din vremea romanilor, sau ca locatie a unor mine stravechi datand din vremea acelorasi stramosi latini. Astazi, aproape ca nu exista roman care sa nu aiba o opinie vis-a-vis de controversatul proiect minier cu capital strain care vizeaza comuna in cauza. Grija fata de Rosia Montana, de patrimoniul national si potentialul turistic al zonei, pare sa ne fi cuprins pe toti, brusc, uitand, probabil, ca acolo minele nu s-au inchis mai bine de 2000 de ani, ca raurile sunt la fel de rosii si de toxice ca si in Antichitate, ca nu exista turism si ca saracia in care se zbate mica localitate de decenii bune face ca locuintele oamenilor si centrul istoric al comunei sa arate chiar mai rau decat ruinele romane. In aceeasi ordine de idei, o intrebare retorica se ridica inevitabil… Cati dintre noi cunosc adevarul despre Rosia Montana?

Citeste textul integral AICI

Daca ai citit ceva prin presa despre Rosia Montana, da-ne de veste aici.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: